joi, 5 februarie 2009

LA MULŢI ANI, MAESTRE!


„Când eram copil scriam cărţi întregi, e adevărat, numai în visele de seară sau de dimineaţă, când îmi prelungeam şederea în pat născocind sub pleoape aventuri în istorie sau în ţinuturi exotice... Acum stau în faţa hârtiei albe şi nu reuşesc să scriu. Nici măcar un rând. Un cuvânt."

Gheorghe Jurma împlineşte azi 64 de ani! Urări de bine, evident, mulţumiri pentru devenirea întru slove, putere de muncă etc. Am căutat pe google o fotografie cu maestrul să pot ilustra acest text. Din 247 de targeturi, „gîju” apare doar într-o poză mică. Mică de tot! Numele lui este ilustrat cu o istorie a literaturii române. E important.

Pentru piţifelnici şi tinerei, cîteva rînduri: scriitorul şi criticul literar Gheorghe Jurma s-a născut la 5 februarie 1945 în satul Bobda, judeţul Timiş. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara (1969). A fost redactorul ziarului „Flamura" (1970 - 1989) din Reşiţa, redactor-şef al ziarului „Timpul" ( 1990 - 1993 ), apoi director al Editurii „Timpul" din Reşiţa şi redactor-şef al revistei „Semenicul". Scrie proză din vremea studenţiei (debut în anul 1968). A publicat în volumul colectiv „Gustul livezii" (1985) secţiunea proprie „Panta Rhei", din care sînt reluate şi cele mai multe din textele volumului „Întuneric de ora şapte". Colaborări, cu critică şi istorie literară, la publicaţiile: „Flamura", „Caraş-Severinul", „Studii de limbă, literatură şi folclor" ş.a.

Asta, să se ştie! Mda, mda... hai băieţii, hai băieţii... greu la deal... Mult succes corului din Marga!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu