vineri, 24 aprilie 2009

JAVIER SOLANA, PRIETENUL REPUBLICII MOLDOVA


Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin este convins că ţara sa a depăşit criza politică generată de evenimentele din 7 aprilie, după întrevederile avute cu premierul demisionar al Cehiei, Mirek Topolanek, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, şi Înaltul comisar al UE pentru politică externă, Javier Solana. Vladimir Voronin a făcut această declaraţie după o întrevedere avută în această seară cu Javier Solana, la Chişinău. Preşedintele moldovean a adăugat că a primit recomandări preţioase din partea acestuia, cunoscut fiind faptul că fostul secetar general al NATO este un specialist în conflictele dintre state.

Înaltul comisar european s-a întîlnit şi cu reprezentanţii partidelor de opoziţie. Opoziţia politică din Republica Moldova i-a prezentat Înaltului reprezentant al UE pentru politică externă, probe privind fraudarea alegerilor de la 5 aprilie şi maltratarea persoanelor arestate. Liderii opoziţiei, prezenţi la întîlnire, au reafirmat că sîmbătă nu vor participa la alegerea unui preşedinte propus de Partidul Comunist şi sînt gata să declanşeze alegerile anticipate. Javier Solana le-a cerut liderilor politici din opoziţia de la Chişinău să dea întreg sprijinul pentru funcţionarea normală a instituţiilor statului. Pe de altă parte, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a reafirmat ieri, dorinţa Partidului Comunist, ca Republica Moldova să fie membră a Parteneriatului Estic propus de Uniunea Europeană.

Anterior întîlnirii, cei doi înalţi demnitari au avut întîlniri separate cu oficiali ai Federaţiei Ruse. Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova, preşedintele Vladimir Voronin s-a întîlnit ieri cu ambasadorulul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin. Preşedintele a apreciat înalt susţinerea morală şi politică acordata părţii moldoveneşti de către autorităţile Federaţiei Ruse, personal de către şeful statului rus, Dmitri Medvedev. La rîndul său, Agenţia de presă Novâi Reghion a transmis că, înainte cu o zi de a se deplasa la Chişinău pentru a lua pulsul evenimentelor ce au urmat alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Javier Solana a avut joi, la Bruxelles, consultări cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin, şi cu secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei, Iuri Zubkov, negociatorul-şef al Moscovei în problema transnistreană. Cu această ocazie, părţile au discutat despre situaţia creată în Republica Moldova, încercând să identifice modalităţile prin care Rusia şi Uniunea Europeană ar putea acţiona împreună în vederea stabilizării situaţiei din această ţară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu