luni, 9 noiembrie 2009

1989-ANUL ÎN CARE A CĂZUT ZIDULIstoria oficială şi cunoscută a planetei vorbeşte de existenţa a trei ziduri celebre: Marele Zid Chinezesc, Zidul Berlinului şi Zidul dintre Israel şi Teritoriile Palestiniene, un adevărat Zid al Plîngerii! La 20 de ani de la dărîmarea simbolului ruşinii şi al divizării ideologice din inima Europei, despre 1989 se mai vorbeşte doar prin prisma zidului căzut şi nu al unei noi etape în istoria Continentului. Interesant şi... interesat maratonul jurnalistic prezentat aseară de TV5! Aşa am aflat că actualul preşedinte francez s-a aflat „întîmplător” la Berlin şi a dat şi el cîteva lovituri de tîrnăcop Marelui Zid (reconstruit astăzi în Israel!)
Principalul artizan al reunificării, cancelarul Helmut Kohl, a ştiut să joace cu succes cartea oferită de istorie şi, la scurt timp după căderea Zidului Berlinului, a prezentat Bundestagului un plan în 10 puncte ce viza formarea unui singur stat german. Din 1990 şi pînă în prezent, 1.300 de miliarde de euro au fost alocate Estului pentru a prinde din urmă Vestul ca nivel de trai şi de dezvoltare, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Economică din Halle (IWH), citat de „Die Welt“. În pofida acestor eforturi, rata şomajului este dublă faţă de restul ţării, iar numărul celor cu studii superioare care se mută în Vest este semnificativ.
În culise, premierul britanic, Margaret Thatcher, şi preşedintele francez, Francois Mitterand, s-au opus reunificării. Pentru a împiedica apariţia unei Germanii puternice în inima Europei, Doamna de Fier s-a dus la Moscova, la 23 septembrie 1989. „Reunificarea Germaniei nu corespunde intereselor Marii Britanii şi ale Europei Occidentale. Poziţiile noastre oficiale sînt diferite, dar nu trebuie să fie luate în serios. Nu dorim o Germanie unită. Ar putea reprezenta o ameninţare pentru securitatea noastră“, a spus Doamna de Fier, notează săptămînalul „Stern“. În timp ce Jacques Attali, consilierul pe probleme de securitate al lui Mitterand, îi mărturisea lui Vadim Zagladin, unul dintre consilierii lui Gorbaciov, că ar prefera să locuiască pe Marte decît să vadă Germania reunificată, la Moscova era luată în considerare posibilitatea ca Zidul să fie dărîmat chiar de către sovietici! La 20 de ani, „Cancelarul Unificării” a dispărut din viaţa publică şi puţini dintre germanii născuţi în 1989 ştiu cine a fost Helmuth Kohl. Să fie întîmplător? Un mic caz de corupţie, „bani pentru partid”- o sumă ridicolă dacă o comparăm cu cele spălate în România!- l-au trecut pe linie moartă pe cel mai puternic om al Europei acum 20 de ani? Sau tocmai această forţă şi teama Parisului şi Londrei de o Germanie unită şi un cancelar charismatic? Cancelarul Kohl a propus ca prin reunificarea ţării sale să se realizeze şi o extindere a Comunităţii Europene spre Est. În ianuarie 1990, preşedintele Franţei, Francois Mitterand, îi spunea primului ministru britanic, Margareth Thatcher, că o „restaurare” a Germaniei unite va însemna şi extinderea „dominaţiei” acestei ţări în Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia, „nouă rămînîndu-ne numai România şi Bulgaria”! Naşpa, aiurea, chiar nasol!
În această seară, liderii celor patru mari puteri care ocupau oraşul vor fi prezenţi la o ceremonie specială, de la premierul britanic Gordon Brown la preşedinţii francez şi rus Nicolas Sarkozy şi Dmitri Medvedev ( care a declarat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că: „prăbuşirea URSS este un mare şoc pentru toţi cei care au trăit în fosta URSS") şi secretarul de stat american Hillary Clinton. Printre oaspeţii de renume aşteptaţi se află, de asemenea, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, sau fostul lider anticomunist Lech Walesa. Preşedintele României, Traian Băsescu a fost invitat, alături de liderii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, la manifestările care marchează această sărbătoare. Premierul rus Vladimir Putin, fost agent KGB, detaşat la Dresda în perioada comunistă, s-a declarat nostalgic după fosta Germanie de Est, într-un interviu acordat postului rus de televiziune NTV.

Extraordinarele evenimente din toamna anului 1989, din care, ca români nu am învăţat nimic!, anunţau că urma să se profileze o nouă ordine internaţională, însă în locul acesteia s-a instalat o dezordine globală!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu