sâmbătă, 28 noiembrie 2009

CIOLOŞ – MINISTRU EUROPEAN, BĂSESCU – PREŞEDINTE!


Numirea lui Dacian Cioloş în fruntea portofoliului european al agriculturii este o victorie pentru România şi pentru Traian Băsescu, care l-a susţinut exclusiv şi fără rezerve, pe Dacian Cioloş! Mişcarea lui Barroso, în ciuda previziunilor presei europene şi a PSD-ului, vine să dea o gură de oxigen candidatului creştin-democrat în bătălia pentru un nou mandat la Cotroceni.
Potrivit Ziarului „Adevărul”, Dacian Cioloş a fost desemnat, ieri, de către Jose Manuel Durao Barroso pentru postul de comisar în domeniul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale, urmînd a fi audiat în Parlamentul European începînd cu 11 ianuarie. Anunţul preşedintelui Barroso a surprins cea mai mare parte a presei occidentale, deoarece Cioloş provine dintr-o ţară care a avut probleme majore cu gestionarea fondurilor agricole şi cu o agricultură arhaică. Preşedintele Comisiei Europene a explicat însă că şi-a ales cel mai bun om pentru acest post. „Sînt extrem de fericit să-l desemnez pe domnul Cioloş comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Dacă vă uitaţi la CV-ul lui, nu este nicio îndoială. Am vorbit cu el, ştiu că este foarte angajat în dosarul agriculturii, a lucrat toată viaţa în acest domeniu", a explicat Barroso. Portofoliul „Agriculturii" este al doilea, din punct de vedere financiar, din Comisia Europeană şi reprezintă unul dintre subiectele cele mai dezbătute de pe agenda europeană.
Spre deosebire de presa străină, televiziunile de ştiri din România au acordat puţin spaţiu acestei ştiri. Dacian Cioloş este considerat un profesionist, neafiliat politic, deşi a făcut parte timp de un an din cabinetul Tăriceanu. Din 26 februarie 2009, Dacian Cioloş este director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene. În ianuarie 2009, Dacian Cioloş a refuzat un post de secretar de stat sau un alt post în Guvernul Boc.
Cioloş alegea să lucreze în instituţiile europene. Din iulie 2009, el este preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România, înfiinţată de Traian Băsescu la 6 iulie 2009. Cioloş a studiat la École Nationale Supérieure Agronomique din Rennes, Franţa. Decizia preşedintelui Comisiei Europene de a-l desemna pe Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar pe „Agricultură" se datorează în principal presiunilor făcute de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Dacian Cioloş în fruntea portofoliului agriculturii europene marchează un punct important în favoiarea lui Traian Băsescu în cadrul agendei de politică externă a candidatului la prezidenţiale, considerat un amator în faţa diplomatului Mircea Geoană ! Pentru curioşi, iată şi celelalte portofolii ale Guvernului European Barroso :

- Joaquín Almunia (Spania): Concurenţă
- László Andor (Ungaria): Ocuparea forţei de muncă
- Catherine Ashton (Marea Britanie): Înalt Reprezentant
- Michel Barnier (Franţa): Piaţa internă şi servicii
- Dacian Cioloş (România): Agricultură
- John Dalli (Malta): Politici de sănătate
- Maria Damanaki (Grecia): Afaceri maritime şi Pescuit
- Karel de Gucht (Belgia): Comerţ
- Ştefan Füle (Cehia): Extindere
- Johannes Hahn (Austria): Politica Regională
- Connie Hedegaard (Danemarca): Acţiune climatică
- Maire Geoghegan-Quinn (Irlanda): Cercetare
- Siim Kallas (Estonia): Transporturi
- Neelie Kroes (Olanda): Agenda Digitală
- Janusz Lewandowski (Polonia): Buget
- Cecilia Malmström (Suedia): Afaceri Interne
- Günter Oettinger (Germania): Energie
- Andris Piebalgs (Letonia): Dezvoltare
- Janez Potocnik (Slovenia): Mediu
- Viviane Reding (Luxemburg): Justiţie
- Olli Rehn (Finlanda): Afaceri economice şi monetare
- Maroş Şefcovici (Slovacia): Relaţii interinstituţionale
- Algirdas Şemeta (Lituania): Taxare şi Uniune Vamală
- Antonio Tajani (Italia): Industrie şi antreprenoriat
- Androulla Vassiliou (Cipru): Educaţie, Cultură, Multilingvism
- Rumiana Jeleva (Bulgaria): Cooperare Internaţională.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu