miercuri, 11 noiembrie 2009

KALAŞNIKOV 90


Mihail Kalaşnikov, inventatorul celebrului pistol-mitralieră AK-47, una dintre cele mai cunoscute arme din toate timpurile, şi-a sărbătorit, ieri, cea de-a 90-a aniversare în cadrul uneie ceremonii speciale desfăşurate la Moscova, capitala Federaţiei Ruse, în prezenţa anunţată a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev.
Născut într-un sat din Siberia, Mihail Kalaşnikov a avut o copilări nefericită, la doar 11 ani fiind deportat sub regimul lui Stalin. Şaptesprezece ani mai tîrziu, în 1947, pune la punct toate detaliile pentru a crea primul AK-47.
Pistolul-mitralieră a devenit, ulterior, arma preferată a luptătorilor de gherilă din lumea întreagă, fiind considerată de specialiştii ca reprezentînd una dintre cele mai bune arme de asalt din lume, din toate timpurile.
„Dacă aş putea da timpul înapoi nu aş alege altceva", a spus mîndru la cei 90 de ani, Mihail Kalaşnikov.
Mihail Kalaşnikov locuieşte de mulţi ani într-un apartament modest din Ijvesk. Milioanele de puşti de asalt Kalaşnikov, vîndute în lumea întreagă, nu i-au adus aproape nimic, în măsura în care invenţiile din domeniul militar nu pot fi brevetate în Rusia. Autorii acestor invenţii nu primesc dividende şi nici procente din încasările companiilor de armament proporţionale cu volumul de producţie. În prezent, Departamentul Armamente, din cadrul Ministerului Rus al Apărării consideră că 12 ţări din lume produc celebra armă de asalt, fără licenţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu