sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Somalia: shebab impun condiţii drastice ONG-urilor


Mogadiscio(Frontline-Banat) - Insurgenţii islamişti shebab au făcut publică o nouă reglementare ce impune condiţii drastice unor organizaţii umanitare care îşi desfăşoară activitatea în zonele aflate sub controlul lor, în centrul şi sudul Somaliei, ca demiterea întregului personal feminin.Obţinut vineri de AFP, acest document, redactat de autorităţile shebab din regiunea Bay şi Bakol, a fost transmis joi reprezentanţilor unor ONG-uri naţionale şi internaţionale ce desfăşoară operaţiuni în zonele amintite. Acesta impune, în mod special, tuturor organizaţiilor umanitare, să separe într-un termen de pînă la trei luni angajatele femei, şi ulterior să fie înlocuite cu bărbaţi, în afară de spitale şi centre de sănătate.
„ONG-urile trebuie să ia distanţă faţă de tot ce este susceptibil să interfereze cu religia islamică, ca propăvăduirea de valori creştine, promovarea secularismului, a democraţiei şi oricărei valori opuse învăţămintelor islamului. Le este strict interzis să importe alcool, orice tip de filme, să promoveze adulterul sau să sprijine crearea de asociaţii de femei. Sîmbăta şi duminica nu vor putea fi considerate zile de repaus săptămînal. Celebrările de sărbători naţionale străine, a Crăciunului, unor zile ale anului sau de exemplu zilelor femeii sau luptei contra SIDA sînt, de asemenea, interzise”.
Potrivit documentului, ONG-urile nu trebuie să mai arboreze însemnele şi drapelele proprii, trebuie să se abţină să distribuie ajutor alimentar cînd agricultorii sînt pe punctul de a face recoltele lor. În sfîrşit, fiecare organism umanitar trebuie să achite o sumă de 20.000 de dolari,13.400 de euro, la fiecare şase luni pentru a se acredita pe lîngă autorităţile din regiunea Bay şi Bakol, precum şi „pentru motive de securitate”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu