luni, 2 noiembrie 2009

TENSIUNI ÎN AF-PAK


Armata pakistaneză a anunţat luni că a preluat controlul asupra localităţii Kanigurram, un important fief taliban din Waziristanul de Sud /nord-vestul Pakistanului/, informează Xinhua şi AFP, preluate de Agerpres. „Kanigurram a fost complet curăţit de terorişti”, a declarat purtătorul de cuvînt militar, generalul Athar Abbas, într-o conferinţă de presă la Islamabad. „După percheziţionarea fiecărei case, am curăţit oraşul de mine şi bombe artizanale”, a adăugat oficialul pakistanez.
La 17 octombrie, aproximativ 30.000 de militari ai forţelor guvernamentale pakistaneze, susţinuţi de avioane de luptă, elicoptere de atac şi tiruri de artilerie grea, au lansat o ofensivă de anvergură asupra provinciei Waziristanul de Sud, situată în zonele tribale, la graniţa cu Afganistanul. La 24 octombrie, armata pakistaneză a obţinut un prim succes simbolic, preluînd controlul asupra Kotkai, satul natal şi fief al liderului organizaţiei Mişcarea Talibanilor din Pakistan, Hakimullah Mehsud.
Operaţiunea a generat o refugiere masivă a populaţiei locale, aproximativ 250.000 de persoane dintr-un total de 300.000 părăsindu-şi căminele, în zonă.
Pe de altă parte, cel puţin 35 de persoane şi-au pierdut viaţa luni într-un atentat sinucigaş cu o motocicletă capcană, în interiorul unui complex comercial din oraşul pakistanez Rawalpindi-garnizoană, situat la cîţiva kilometri de capitala Islamabad, potrivit unui nou bilanţ comunicat de surse ale poliţiei locale. „Un kamikaze a detonat dispozitivul explozibil în apropierea unei cozi formate din oameni care aşteptau plata salariilor. Am găsit o vestă plină cu explozibil şi fragmente din corpul atacatorului sinucigaş”, a declarat într-o conferinţă de presă un responsabil al poliţiei din Rawalpindi. Explozia s-a produs în apropierea hotelului Shalimar, iar accesul la locul deflagraţiei a fost restricţionat de forţele de securitate. Shalimar este un hotel de patru stele situat nu departe de cartierul general al forţelor armate pakistaneze, care a fost luna trecută locul unui atac, urmat de o luare de ostatici timp de aproape 24 de ore, lansat de un comando de 10 combatanţi islamişti. Pakistanul este de mai mulţi ani teatrul unui val de atentate fără precedent, în urma căruia şi-au pierdut viaţa circa 2.400 de persoane, în atacuri comise în special de militanţii din Mişcarea talibanilor din Pakistan.
Pe de altă parte, în Afganistan, fostul preşedinte a cîştigat un nou mandat, prin retragerea din cursă a contracandidatului său. Comisia Electorală Independentă din Afganistan l-a declarat astăzi învingător pe preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai, la scrutinul prezidenţial de la 20 august, după retragerea rivalului acestuia, Abdullah Abdullah, înaintea celei de-a doua runde, ce urma să se desfăşoare la 7 noiembrie, transmit agenţiile de presă internaţionale. „Comisia Electorală Independentă consideră că Hamid Karzai, care a întrunit majoritatea voturilor în primul tur, fiind singurul candidat prezent în cel de-al doilea tur, este preşedintele ales al Afganistanului”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele IEC Azizullah Ludin.
Acest anunţ intervine la peste două luni de la prima rundă a prezidenţialelor organizate la 20 august şi desfăşurate sub semnul violenţelor comise de talibani, a unei slabe prezenţe la urne şi fraudare masivă, în special în favoarea lui Karzai, motive pentru care aproape un sfert din buletinele de vot au fost anulate. Principalul rival al preşedintelui în exerciţiu şi-a anunţat duminică refuzul de a participa la cel de-al doilea tur de scrutin, apreciind că riscul de fraudă este extrem de mare, după refuzul lui Hamid Karzai de a ţine cont de cererile sale vizînd limitarea posibităţilor de înşelăciune.
În prima rundă a alegerilor, Karzai a obţinut 49,6% din voturi, faţă de 30,59 procente dobîndite de fostul ministru de externe afgan. Anterior, surse din cadrul IEC indicaseră neoficial că al doilea tur de scrutin nu va mai avea loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu