joi, 15 aprilie 2010

CINE E DE VINĂ PENTRU SPARGEREA DE BĂNCI?Întrebarea din titlu e tipic românească! La noi, la români, trebuie să fie mereu cineva de vină! Şi totuşi...

Ultimul furt de la bancomat, din judeţul Argeş, prin care au dispărut 50.000 de lei, un agent de pază a fost bătut şi legat, mă face să spun din nou cîteva lucruri.

1. Încă de anul trecut, Asociaţia Română a Specialiştilor în Securitate şi companiile private de pază şi securitate încearcă să modifice legea 333/2003 care reglementează activitatea acestor companii. Prin legea românească, CPS româneşti le este interzis să deţină propriile arme, agenţii care au în protecţie transportul banilor le este interzis să folosească pistoletele din dotare, iar dacă un astfel de agent de securitate imobilizează un atacator, conform legii româneşti, aceştia trebuie rugaţi frumos să stea liniştiţi, eventual să nu fie violenţi, pînă cînd vine poliţia să-i reţină. Această inepţie există doar în România.
2. Modificarea legii 333, presupune un alt grad de vigilenţă din partea Poliţiei Române şi, în primul rînd, asumarea responsabilităţii protecţiei cetăţenilor, bunurilor şi valorilor, de către ministrul de interne, Vasile Blaga, care, în afară de faptul că face pe buldogul la un concurs de frumuseţe în minister şi în partid, nu s-a remarcat prin reforme spectaculoase în sistem, lucru remarcat şi pe stradă, zi de zi.
3. Băncile comerciale care acţionează în România nu au nici un interes să angajeze firme de protecţie şi pază, nici cu pază umană şi nici electronică. Toate aceste măsuri costă, ori o ţară din Lumea a 3-a, ca România, nu merită atîra risipă chezaro-crăiască! Banii aflaţi în bancomate, sau în casierii sînt, oricum, asiguraţi şi recuperaţi din comisioanele nesimţite percepute de la populaţie! Guvernul României, care poate fi numit Guvernul Urzica, este de vină că nu obligă băncile comerciale să acă dovada asigurării securităţii fiecărei sucursale deschise oriunde, în ţară. Fără această dovadă băncile nu ar trebui lăsate să deschidă aceste sucursale!

Sînt sigur că şi aceste rînduri vor rămîne scrise în van. Nimic nu se va schimba, mai ales în ceea ce priveşte interesul şi siguranţa simplului cetăţean! Pe loc repaus!

2 comentarii: