miercuri, 28 iulie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 178(4)

TRANSNISTRIA LA ONU

Autorităţile de la Tiraspol au emis o declaraţie prin care cer Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi altor structuri internaţionale recunoaşterea independenţei sale. În mesaj se spune că Transnistria corespunde criteriilor unui stat independent şi întruneşte condiţiile necesare pentru a putea fi recunoscută la nivel internaţional.

În declaraţie, departamentul de Externe de la Tiraspol îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite împreună cu alte state să participe activ a elborarea unor criterii unice de recunoaştere a statelor care şi-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea. De asemenea, Tiraspolul salută decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, care a avizat pozitiv declaraţia de independenţă a Kosovo faţă de Serbia, din 17 februarie 2008. Vicepremierul moldovean pe probleme de reintegrare, Victor Osipov, spune, în exclusivitate pt RRA, că acest discurs al Tiraspolului este cunoscut la Chişinău.

Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, a avut, ieri dimineaţă o lungă întrevedere cu prim-viceprimministrul moldovean pe probleme de reintegrare, Victor Osipov. Tot ieri, adjunctul diplomaţiei ruse s-a aflat la Tiraspol, unde a avut întrevederi cu conducerea regiunii separatiste. Printre chestiunile, care au fost discutate, figurează reglementarea problemei transnistrene şi asigurarea unei dinamici pozitive a procesului de negociere. Victor Osipov spune că deşi precedentul Kosovo a fost invocat, negociatorii diferendului transnistrean din cadrul formatului 5 plus 2 au o singură abordare, aceea a reintegrării teritoriale a Republicii Moldova.

Vizita lui Karasin, la Tiraspol, are loc după ce Rusia a stopat transferul banilor pentru adaosul de 15 dolari la pensiile transnistrenilor. Moscova suspectează că ”banca centrala din Tiraspol e implicată în scheme frauduloase de spălare de bani”, iar acesta pare a fi motivul pentru care Federaţia Rusă a sistat orice ajutor financiar destinat regiunii separatiste.

Cele 13,63 milioane $ trebuiau împărţite la 137,000 de pensionari iar contribuţia medie rusească de 10$, la pensie este cunoscută, în stînga Nistrului, sub numele de ”Putinka” după numele premierului rus.

Rusia mai oferă acest tip de ajutor celor două regiuni separatiste: Osetia de Sud şi Abhazia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu