marți, 4 ianuarie 2011

2011: PARIEZ PE TURCIA!


Prezicători, astrologi, analişti din toată lumea au dat buluc în paginile ziarelor, chiar din primele zile ale acestui an, ca să ne "ghidoneze" prin meandrele concretului an în care am intrat. E bine de spus, chiar de la început, că e o pro blemă, pe cer, cu ceva "retrograd" şi dacă e retrograd e de nasoale!, că anul 2011 este premergător lui 2012 cînd, cică, pe 21 a doişpea, la 21 şi doişpe minute vine sfîrşitul lumii!, că China îşi arată muşchii, inclusiv pe cei de la creier, că UE îşi numără cu mînuţa tremurîndă firfiricii de euro - pe care i-ar schimba urgent în mărci dacă nu ar urechea-o mămica Merkel- în timp ce înjură şi blestemă printre dinţi ziua în care s-a încurcat cu România şi Bulgaria!, că cele două Coreei vor bătaie, că Rusia face gît, că NATO nu prea ştie ce face (nici măcar în Afganistan!), iar jandarmul mondial vede negru în faţa ochilor! România e un caz aparte: ea se află în afara acestei poveşti încîlcite, pentru că e din alt film! Doar "şobolanul" Baconschi îi scoate afară din bazin pe elefanţii Merkel şi Szarkozi să vadă dacă nu i-au furat chiloţii!

În tot acest amalgam de imagini, încerc şi eu o previziune mai modestă şi spun că pariez pe Turcia, al cărei model economic şi politic mă fac să cred că în 10 ani ţara va fi cel mai important actor politic din regiunea Mării Negre şi Orientului Mijlociu! Analiştii economici, citaţi de BBC, consideră că puterea economică se deplasează dinspre Vest spre Est, iar aceasta va duce la modificări în evoluţia economiei mondiale în 2011. Economist Intelligence Unit, amintea despre riscurile care nu ne lasă să doarmim şi acestea "ar trebui să vă ţină nedormiţi şi pe voi"! Chestia cu muşchii de la creier ai Chinei nu e glumă! Creşterea economiei în ţările emergente, în special în China, coincide cu slăbirea celei din Vest, în special în SUA, şi va avea ca rezultat "un colaps al consensului, al modului în care sistemul monetar global va continua să evolueze" a spus Robert Ward, directorul EIU. Tensiunile vor rezulta în războiul valutelor, în care economiile importante se orienteză să devalorizeze propria valută pentru a creşte competitivitatea. Acest lucru face viaţa grea pentru ţările mici. Riscul ridicat de deflaţie în SUA, ar putea duce în pornirea tiparniţei de bani. Un risc suplimetar vine şi din presiunea inflaţionistă care apare în China şi în alte ţări din Asia.

Pe acest fundal, deloc prietenos, ministrul de finanţe din Turcia, Mehmet Simsek, citat de AFP, a declarat că parlamentul de la Ankara a adoptat proiectul de buget pentru 2011 care este axat pe continuarea austerităţii financiare şi menţinerea tendinţei de creştere. Turcia este ţara care a ieşit cel mai repede din criza globală, mondială, şi creşterea sa este exemplară! Bugetul pe 2011 prevede un deficit de circa 16,5 miliarde de euro, în contradicţie flagrantă cu recomandările FMI! Economia turcă a ieşit dintr-o gravă recesiune în ultimul trimestru al lui 2009, cu un PIB în creştere cu 6 la sută, după o contracţie de patru trimestre. Aceasta a progresat cu 5,5 la sută în cel de al treilea trimestru al lui 2010 în ritm anual, conform datelor oficiale. Este cel de al patrulea trimestru consecutiv de creştere. Creşterea a fost de 11,8 la sută în primul trimestru al lui 2010 şi de 10,2 la sută în cel de al doilea. La aceste "detalii" economice am putea adăuga o radicalizare a discursului politicii externe, în special în relaţia cu Israelul, cu beneficii economice în zona Asiei Centrale. Turcia, ţară cu aproape 73 de milioane de locuitori şi a 17-a economie mondială, are una dintre cele mai mari rate de creştere din lume. Cu toate acestea, cel puţin la nivel declarativ, doreşte "integrarea în Uniunea Europeană"!

Care are mari probleme! Cu Irlanda şi Grecia care au primit împrumuturi de multe miliarde de euro pentru a susţine economiile, cu Portugalia care vrea să facă faţă crizei fără ajutor, mulţi se tem că ce este mai rău urmează să vină, mai ales dacă problemele din Spania se agravează. Criza europeană este cea care îi îngrijorează pe analiştii citaţi de BBC. "Dacă Spania se va prăbuşi, va fi o veste proastă nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga lume" ceea ce ar duce la prăbuşirea zonei euro. "Dacă zona euro intră în colaps, cazul Lehman Brothers va arăta ca o reuniune la un ceai" , consideră Robert Ward.

Cum spuneam, România nu va fi afectată în 2011. E din alt film!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu