joi, 28 iulie 2011

VÎRFUL DE ICEBERG AL EXTREMEI BIZARE


Primul-ministru norvegian, Jens Stoltenberg, a promis revizuirea măsurilor de securitate după atacurile de săptămîna trecută, soldate cu moartea a 76 de persoane. Poliţia din Oslo a cerut deja suplimentarea bugetului cu 2,6 milioane de euro pentru angajarea a încă 100 de agenţi suplimentari. Poliţia norvegiană este extrem de redusă, iar măsurile de securitate sînt aproape inexistente într-un stat considerat a fi "un Eden al Europei". Dar, ca în orice Eden, şarpele pîndeşte din copac, iar acum, şarpele este mişcarea extremistă revitalizată pe întreg cuprinsul Europei. Breivik pare că este doar vîrful icebergului scandinav ce poate declanşa îngheţarea unor libertăţi în numele siguranţei cetăţeanului. Autorităţile germane „supraveghează aceste medii în profunzime", iar activităţile de urmărire vizează atît extrema-dreaptă, cît şi extrema-stîngă şi mediile islamiste. În 2010, numai în Germania erau înregistrate 219 organizaţii, 25.000 de simpatizanţi ai extremei-drepte şi 5.000 - 6.000 de neonazişti, potrivit Biroului pentru Protecţia Constituţiei. O parte însemnată dintre acestea văd în islam un duşman important!

Cum s-a ajuns aici? Există un mai vechi proces sociologic, consolidat în ultimele decenii. În a doua jumătate a secolului XX, s-a putut remarca o semnificativă creştere a migrării musulmane în Vest. În vreme ce prima generaţie de emigranţi a căutat să se integreze în noile patrii, şi să lupte pentru învingerea dificultăţilor economice majore, aşteptările celei de-a doua şi a treia generaţie s-au soldat cu frustrări şi neîmpliniri. Aceasta a determinat consolidarea înstrăinării lor de societăţile Vestice. Personal cred - ca o paranteză la subiectul de astăzi! - că mişcările de revoltă din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu AU LEGĂTURĂ şi cu această neîmplinire occidentală a emigranţilor musulmani, dornici să se întoarcă la umma, o umma, însă, ceva mai aproape de valorile Occidentale pe care le preţuiau şi la care nu au avut acces! Dar, asta e o altă discuţie, deja! Xenofobia societăţilor de adopţie din Vest, dublată de şomaj şi de dificultăţile de adaptare, a condus la apariţia şi dezvoltarea unei infrastructuri islamice, uşor de folosit în potenţiala globalizare şi internaţionalizare a terorismului de factură islamică. O astfel de infrastructură culturală "străină de valorile europene" a atras "încordarea" societăţii Vestice în preajma musulmanilor, iar extremiştii au primit o cantitate importantă de apă la moara motivaţiei culturale!

Culturile împart valorile şi motivează indivizii să acţioneze într-un mod ce pare iraţional pentru observatorii de afară. În societăţile în care indivizii se identifică în calitate de membri ai unui grup există o dorinţă de autosacrificare, rar întîlnită în altă parte. Un factor cultural major este, pentru terorism, percepţia "celor din afară" şi anticiparea unei ameninţări la adresa suveranităţii grupului. Teama de exterminare culturală poate conduce la o violenţă iraţională. Dacă auto-recrutarea dspre care vorbeam şi zilele trecute, are la bază sensibilităţi legate de ameninţarea valorilor cu care indivizii sau grupurile sociale se identifică: limbă, religie, pămînt natal etc.,unele manifestări teroriste ţin de sentimentul de insecuritate şi, în consecinţă, de criza de identitate naţională, religioasă, culturală, etnică şi chiar individuală. Altele ţin de criza de sistem politic. În rîndul societăţii, sentimentul înstrăinării teritoriale sau sociale, dispariţia minorităţilor naţionale, degradarea condiţiei umane, îmbogăţirea exagerată a unor cercuri sînt tot atîtea motive de radicalizare!

Dacă în interviul scurt acordat ieri, prim-vicepreşedintele PDL pe probleme internaţionale, dr. în ştiinţe militare, Sorin Frunzăverde, vorbea despre multikulturalism, terorism şi apariţia unor "extreme bizare" în Europa, nici de dreapta nici de stînga, nici anarhiste, iată că declaraţiile senatorului PDL, Iulian Orban au fost considerate mai interesante de către presa românească şi preluate, în detrimentul opiniilor avizate exprimate de Frunzăverde! Senatorul PDL Iulian Urban scrie, pe blogul personal, că nu Anders Behring Breivik a comis atentatul din Norvegia, "ci actualii lideri care conduc în UE", el menţionînd că "multiculturalismul ne-a fost băgat pe gît forţat şi în doză mare", iar acum "unii nebuni reacţionează violent". "Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc în UE! Ştiu că pare şocant să iei în discuţie o asemenea ipoteză, însă ea este cît se poate de reală. Există milioane de naţionalişti în Europa, continent lovit de multiple atentate săvîrşite de musulmani. UE a ajuns să dea bani pentru a convinge imigranţii non-europeni să plece acasă la ei, Franţa, UK, Germania declară oficial că '"multiculturalismul e mort'", iar Merkel spune că dacă vrei să trăieşti şi să munceşti în Germania atunci înveţi germana şi adopţi valorile germane. (...) În 25 de ţări UE conduc partide de dreapta (în curând vor fi 26, în Spania dreapta e considerată deja cîştigatoare), stînga a fost eliminată de către electori furioşi pentru politica iresponsabila de "asistanat social" şi "imigratie masivă necontrolată". Franţa sau Italia au creat isterii naţionale împotriva ţiganilor, Franţa a interzis burka, în Ungaria defilează detaşamentele anti-ţigăneşti, adică politicienii europeni împing conştient sau nu politica europeană către o formă de extremism ce transformă Europa în cazanul de pulbere al planetei", scrie Urban pe blog. În acest haos extremist este uimitor că doar un singur european a apăsat pe trăgaci pentru a exprima frustrarea faţă de indiferentă şi ipocrizia clasei politice europene în faţa islamizării şi imigraţiei ilegale care pun în pericol [conform discursului public] întreaga civilizaţie şi cultură europeană", adaugă Urban.

Iulian Urban mai scrie pe blog că "Multiculturalismul este bun doar cînd culturi asemănătoare calitativ se contopesc, nu mege să amesteci oamenii din bibliotecă naţională cu cei dintr-o cîrciumă din Ferentari sau dintr-o puşcarie, la o petrecere de băieţi olimpici la matematică poţi aduce pe cei de la biologie, nu poţi să aduci şi bătăuşii cartierului", susţine el. "Multiculturalismul ne-a fost băgat pe gît forţat şi în doză mare, acum unii nebuni reacţionează violent", consideră Iulian Urban.

Sigur, în esenţă, Urban a rostit ceea ce milioane de români gîndesc, dezbrăcîndu-se de haina politică şi de masca ipocrită de "european" la modă! Chiar dacă "în România nu există germenii extremismului", aşa cum spunea Frunzăverde în interviul de ieri, cu siguranţă, frustrarea generală legată de relaţia României şi românului cu UE duce la respingerea a tot ce ţine de discursul politic promovat în ţară. Revenind la Breivik, trebuie spus că el este un terorist, înainte de a fi un extremist! "Motivaţia psihologică a gestului său derivă din insatisfacţiile personale ale teroristului, legate de viaţa şi împlinirile lui", aşa cum scrie prof.univ.dr. Cristian Barna în cursul său "Psihologia fenomenului terorist". O parte dintre terorişti sînt personalităţi dezechilibrate, aşa cum încearcă avocatul norvegianului să-l eticheteze pe clientul său, cu ambiţii foarte mari, invers proporţionale cu capacităţile lor reale, frustraţi. Interesant este că portretul robot al lui Breivik se încadrează perfect în tipologia teroriştilor de extremă dreaptă: rămîn în mişcări neomogene, nu comunică cu exteriorul, au o imagine fixă privind relaţiile amic-inamic, cred în ritualuri simbolice, în jurăminte de răzbunare, în justiţia poporului, în pedepsirea trădătorilor, în clipa judecăţii etc. Deşi nu s-a găsit nici un psihopat printre terorişti, ar trebui să se ţină seama de faptul că aceştia se consideră "adevăraţi credincioşi". Acest tip de terorişti pun răul pe seama celor din afara grupului lor, oferindu-şi posibilitatea de a dezumaniza victimele!

Scriam, zilele trecute, că acţiunea lui Breivik - un terorist raţional, după părerea mea! - poate fi considerată ca o mişcare de marketing a ideilor sale, sau ale grupului, grupurilor, similare ideologic. Breivik pare că a gîndit dincolo de scopurile şi opţiunile lui, făcînd o analiză cost-beneficiu. Din păcate, senatorul Urban PARE că are dreptate! Această analiză raţională a teroristului este similară cu analiza făcută de un comandant militar sau de un manager - norvegianul confundîndu-se cu ambele posturi -, în aceste condiţii să nu mire pe nimeni dacă, într-un răstimp de cîteva luni, acţiuni de tip Breivik - care este acum un vîrf de iceberg în Europa! - vor deveni un important mijloc de contestare a politicilor europene!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu