sâmbătă, 24 septembrie 2011

Şoc la Chişinău: Şeful Statului Major al Armatei Naţionale, Iurie Dominic - DEMIS de Marian Lupu!


Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, în calitatea sa de comandant suprem al armatei, l-a demis din funcţie pe Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, generalul Iurie Dominic. Decizia a venit ca urmare a „lipsei disciplinei militare, fapt ce a cauzat moartea a cinci soldați din cadrul Armatei Naționale”, se spune într-un document ridicol al interimarului şef de stat. Agenţia UNIMEDIA de la Chişinău, precizează că pe parcursul anilor 2009-2011, în cadrul Armatei Naționale au fost înregistrate cinci decese ale militarilor.

Cinci incidente armate, soldate cu victime, în DOI ani, într-o armată ce trece printr-un proces radical de reformă, într-o ţară cu probleme uriaşe la nivelul psihicului cetăţenilor ei, îndeosebi tineri, confruntaţi cu o alienare identitară şi o lipsă de perspectivă! Pentru aceste TARE, Lupu s-a „mankurt-dat” la Şeful Statului Major General ca să priceapă pro-americanul Marinuţă că „armata e indisciplinată şi merge într-o direcţie greşită”! Ministrul Apărării a refuzat, de altfel, să comenteze această decizie. „Nu am primit încă nici un document. O să comentez atunci cînd o să-l văd“, a declarat Vitalie Marinuţă.

După ştiinţa mea, Marele Stat Major General al Armatei este o instituţie de conducere şi planificare militară. De cînd a venit la conducerea Armatei Republicii Moldova, împreună cu ministrul Vitalie Marinuţă, generalul Dominic s-a dovedit un factor modernizator în armata ce păstra încă povara vechiului sistem sovietic. Dominic a pus la punct un sistem de planificare a apărării, bazat pe cele mai moderne practici existente şi, în special, pe experienţa US Army. După cîte ştiu, sistemul nu este, deocamdată, instituţionalizat prin acte normative, dar Dominic, împreună cu ofiţerii din conducerea Marelui Stat-Major depun eforturi pentru a-l finaliza. Planificarea cuprinde evaluarea unor posibile riscuri şi pericole cu care s-ar putea confrunta Armata Republicii Moldova. În limitele resurselor, deocamdată, armata moldovenească este construită pe principiul mixt, adică prin înrolarea militarilor în termen, precum şi a celor prin contract. Sute de ofiţeri şi subofiţeri au beneficiat de instruire în diverse state din SUA, şi alte cîteva sute au studiat în Carolina, Grecia, Germania, Turcia şi România. Deci, o armată a cărei comandă este instruită şi educată la standard NATO!

La sfîrşitul lunii martie, generalul Iurie Dominic a efectuat o vizită în Afganistan, parte din programul bilateral de cooperare cu Lituania. Atunci a vizitat echipa de reconstrucţie civilă din provincia Ghor, subunităţile militare lituaniene dislocate în oraşul Kandahar şi a avut întrevederi cu reprezentanţi ai statului-major al Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan. Vizita a fost o prospecţiune şi i-a confirmat generalului şi ministrului apărării, că Armata Naţională ESTE pregătită să trimită militarii moldoveni într-o misiune în Afganistan şi să demonstreze că Moldova se poate transforma din consumator în FURNIZOR de securitate internaţională!

Operaţiunile de acest gen presupun o cooperare interstatală care include şi suport financiar. Sigur, la acest capitol un loc considerabil îl ocupă NATO, spre care ochii comandanţilor Armatei Republicii Moldova sunt larg deschişi. Dar, pentru ca trupele moldovene să participe într-o astfel de operaţiune este nevoie de o decizie politică, iar orientarea PRO-NATO şi perspectiva de renunţare la statutul de neutralitate, absolut păgubos pentru Moldova, nu este deloc pe placul aliaţilor Moscovei din actuala conducere de la Chişinău. Acum, la Preşedinţie nu mai e un Voronin care să-l trimită pe Vladimir Putin înapoi, la Moscova, ba, din potrivă! Iar, kazaciocul pe care preşedintele interimar şi premierul moldovean îl joacă astăzi la Chişinău, într-o surdă competiţie pentru putere personală, îmbogăţire bruscă şi spolierea banilor publici, are repercursiuni profunde în societatea moldovenească. NU Generalul Dominic este vinovat pentru labilitatea celor cinci militari care s-au sinucis în ultimii doi ani, ci clasa politică făţarnică şi mincinoasă, în frunte cu Marian Lupu şi Vladimir Filat! Păstrînd nivelul ridicolului lansat de preşedintele interimar, îi cer eu, ministrului apărării, Vitalie Marinuţă, SĂ-I DEMITĂ PE LUPU ŞI FILAT! Pentru lipsa disciplinei politice fapt ce adus la moartea mai multor zeci de moldoveni pe care i-a lăsat nervii şi s-au sinucis, sau au comis crime, pentru violenţa conjugală şi abandonul familial, pentru alcoolismul şi bădărănia unora dintre conaţionali şi chiar pentru furtul pe faţă din banul public, şi aşa ca Vai Doamne, al Republicii Moldova!

Un comentariu:

  1. futu-ti dumnezeii ma-tii de ziarist bolsevic imputit!!!!meriti o bataie tapana asa cum dadeati voi comunistii oamenilor de pe urma carora va ingrasati!!!!pe timpul vostru nimeni nu putea sa ridice vocea, dar voi acum strigati ca porcii la cei ce indraznesc sa nu suga pula rusilor ca voi!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere