vineri, 18 noiembrie 2011

Kandahar Strike Force

FOTO: La jumătatea timpului, în 2005, la Kandahar, împreună cu Generalul de Brigadă, Ioan Ion, şeful Înzestrării armatei române, şi Maestrul Ion Cristoiu!

Scriam ieri, că potrivit unor sondaje, 82% dintre afgani sînt deacord cu prezenţa talibanilor în guvern, iar 29% sprijină obiectivele talibane de instituire a unui emirat islamic radical în ţară. Procentul susţinătorilor fideli regimului taliban a scăzut, însă, în ultimii ani, după reconstrucţia ţării de către Coaliţia Multinaţională, de la 56% în 2009, la 56% anul trecut şi 29% acum! În timp ce trupele străine nu sînt o prezenţă populară pe străzile afgane, talibanii sînt consideraţi, tot mai mult, ca oameni depravaţi, care s-au alăturat "forţelor întunericului", fiind dependenţi acum de finanţarea traficanţilor de droguri. Loya Jirga are de luat hotărîri epocale: să se alăture talibanilor, să permită ruperea ţării şi crearea Pashtunistanului, sau să accepte un viitor ca al Somaliei. Dificilă alegere... Pentru că, pentru a face pace cu talibanii, fie ei şi moderaţi, e nevoie ca forţele de securitate afgane să oprească "vînătoarea" acestora. Oprind vînătoarea, ANA intră în conflict direct cu forţele internaţionale dislocate pe tot teritoriul ţării.

De fapt, se pare că în unele zone, balansarea de partea cealaltă a început, iar la Kandahar, fostul fief al talibanilor, balanţa pare că se înclină NU în favoarea forţelor NATO! O informaţie, parvenită pe mai multe surse mă face să-i dau credibilitate: forţele speciale destinate să-i vîneze pe liderii talibani au fost dezarmate şi au intrat în închisoare. Liderul comandoului, Atal Afghanzai este acuzat de uciderea unui înalt responsabil corupt din poliţie, în plină zi. Alţi 40 de membri ai FOS afgan sînt arestaţi departe de privirile indiscrete, se pare nu numai cu încuviinţarea tacită a autorităţilor centrale, ba mai mult, cu ordin direct din partea lui Hamid Kharzai.

Se ştiu foarte puţine lucruri despre Forţa de Operaţiuni Speciale "Kandahar Strike Force", un grup controversat, finanţat de CIA, care operează după modelul "vigilante", adică, fac dreptate acolo unde autorităţile se dovedesc neputincioase. Format la Kandahar, KSF acţionează în provnciile Kandahar, Zabul şi Uruzgan. Grupul este format din membri de elită ai armatei regulate afgane, selectaţi de ofiţeri CIA şi instruiţi de Forţele Speciale americane la Kandahar, în Camp Gecko, o fostă bază Al-Qaeda, construită de către forţele lui Osama Bin Ladden în 1996. Grupul operează în afara "parametrilor instituţionali ai guvernului afgan" şi se subordonează direct CIA. Operaţiunile de tip "blackops" erau derulate în întreaga ţară, însă, comandourile fiind transportate de către forţele americane cu ajutorul elicopterelor Blackhawk. Afghanzai susţine, pentru presa americană, că acţiunile grupului său au fost atît de eficiente, încît a primit numeroase scrisori de apreciere, chiar din partea preşedintelui Hamid Kharzai! De la moartea fratelui preşedintelui, Ahmed Wali Karzai, care din traficul de droguri finanţa gruparea, KSF pare să se fi angajat într-un război brutal nu cu talibanii, sau Al- Qaeda, ci cu autorităţile afgane provizorii, tot mai corupte. Din acel moment, relaţia idilică dintre Guvern şi "Kandahar Strike Force" s-a încheiat. Grupul a fost desfiinţat, iar cei 41 de membri ai săi au fost arestaţi sub diferite acuzaţii, de la execuţii extrajudiciare, la tortură, furt şi viol. Este clar că gruparea stătea în calea "reconcilierii" cu talibanii, subiect fierbinte şi extrem de discutat în Loya Jirga.

Pe acest fundal obscur şi extrem de neclar, un nou contingent de militari români se pregăteşte să ia drumul Afganistanului. Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, va participa astăzi, începînd cu ora 11.00, la Galaţi, la ceremonia prilejuită de plecarea în teatrul de operaţii Afganistan a Elementului de Comandă şi Control Zabul şi a Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sf. Andrei". Dumnezeu să fie cu ei şi să ne întîlnim la Kandahar zilele următoare! Radio România, din nou la Kandahar, după 10 ani de la prima transmisiune directă din acest teatru de operaţii! Să fie într-un ceas bun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu