miercuri, 10 octombrie 2012

ADELIN PETRIŞOR: PRIMUS INTER PARES

Amicul Adelin Petrişor a mai pus mîna pe un premiu. De data aceasta, internaţional. Luni, pe 8 octombrie, i s-a înmînat premiul la categoria „Editorial non-pro“ a concursului "International Photography Awards" din Statele Unite. Potrivit organizatorilor, 10.000 de fotografi din 100 de țări au participat la ediția din acest an. Cei 80 de membri ai juriului au ales în final 16 cîștigători, 8 profesioniști și 8 amatori. Cel mai profesionist dintre amatorii planetei este confratele Adelin, care a renunţat la pantalonii cu buzunare laterale, şi-a pus costum de gală şi a intrat în sala de premiere din Los Angeles – Beverly Hills, precum un star la Oscar. Prin această distincţie, Adelin Petrişor este cel mai premiat corespondent de război din România şi cel mai vizibil. Probabil, cel mai bun!

L-am întîlnit pe Adelin de trei ori: prima dată, în fosta Yugoslavie, apoi în Iraq şi ultima dată la o emisiune "Duminica în familie" a Mihaelei Rădulescu. Mereu neschimbat. Zîmbitor şi modest. Îl apreciez pe Adelin pentru curaj. Şi pentru şansă! În primul rînd, curajul de a se desprinde de povara provinciei şi a juca în prima ligă. Apoi, curajul de a schimba mereu "teatrul de operaţii". Ar mai fi şansa de "opera" în misiuni dificile, de a găsi totdeauna resurse pentru aceste deplasări. Dar, şansa şi-o face fiecare, cu mîna lui, prin curaj, perseverenţă şi... talent. Pentru că, din fiecare peregrinare a sa, Adelin s-a întors cu o poveste excepţională. Din deplasarea în Koreea de Nord, reporterul de televiziune s-a întors cu: un excelent documentar pentru televiziunea publică (aflată într-o puternică criză de identitate!), un album foto şi... un premiu internaţional pentru 5 imagini pe care le-a shoot-at la gigantica paradă organizată în această primăvară, la Pyongyang, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il Sung.

Mai adăugaţi la acestea premiile APTR, albumul şi cartea precedente şi veţi avea imaginea completă a unui Adelin Petrişor, reporter excepţional şi polivalent în exprimare. PRIMUS INTER PARES! Felicitări, prietene!

P.S. Înţeleg că "lumea bună" a presei a ştiut din vreme de această nouă ispravă a lui Adelin. Eu, exact ca în bancul cu Mihai Viteazu şi ungurii, "acum am aflat"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu