vineri, 19 august 2016

ROMÂNIA: între un atac de guerilla şi o lovitură nucleară, cîteva atentate în două săptămîni

Despre faptul că mass-media este o armă distinctă în noul război hibrid, la fel precum artileria, iar jurnaliştii sînt un fel de infanterişti ai acestei arme, scriu de ceva vreme. De altfel, presa a constituit o armă redutabilă în mîini dibace, încă din secolul 19! Doar cu mass-media cîştigi bătălia pentru minţile şi sufletele adversarilor tăi, dar şi a propriei populaţii.

România este în mijlocul unui astfel de război şi sîntem, ca de obicei, în pielea goală! Nepregătiţi! "Armata română, admirabil de dezorganizată", rostea Generalul Berthelot, celebrele cuvinte. Peste decenii, generalul devine stradă, iar instituţia dominantă nu rosteşte nimic! Semn că dezorganizarea vine din noi!

Ieri, peste România s-a abătut atacul nuclear, anticipat de unii încă din aprilie. Site-ul EURACTIV, "apropiat", "sprijinit", "ajutat", "tolerat", "combinat" de instituţiile europene de la Bruxelles, publică informaţia bombă: americanii transferă armele nucleare de la baza turcă din Incirlik, la Deveselu. România devine, astfel "putere nucleară"! Informaţia vine la mai puţin de două săptămîni după ce televiziunea britanică Sky News arăta telespectatorilor că ţara noastră este paradisul traficanţilor de arme, ideale pentru guerillă! Şi, între timp, ca să nu ne plictisim, cîteva atentate au loc asupra BNR şi altor instituţii fundamentale ale statului. Scopul este unul singur: cultivarea neîncrederii în instituţiile statului, dezamăgire, non-combat etc. Voi reveni!

CONTEXTUL: Informaţia despre mutarea armelor nucleare de la Baza Incirlik la Deveselu, apare în contextul răcirii relaţiilor între Ankara şi Washington, după puciul eşuat din iulie, şi apropierea Turciei de Rusia. Relațiile dintre Washington și Ankara s-au deteriorat după puciul eșuat din luna iulie, ajungînd la cel mai scăzut nivel de când Turcia a aderat la NATO în 1952. Ankara susține că guvernul american îl sprijină pe Fethullah Gülen, clericul exilat în SUA, acuzat că a orchestrat tentativa de puci. Turcia cere extrădarea lui Gülen, fiind de așteptat ca subiectul să ocupe locul central în discuțiile ce vor avea loc cu ocazia vizitei vicepreședintelui american Joe Biden în Turcia pe 24 august. Aceste manevre au ca rezultat nu doar schimbarea fundamentală a contextului geo-politic la Marea Neagră şi Orientul Mijlociu, dar şi modificarea radicală a arhitecturii de securitate din zonă. Erdogan cere extrădarea lui Gulen, acuzat de organizarea tentativei de lovitură de stat şi negociază o prietenie "trainică" cu Putin. Turcia are semnate mai multe acorduri comerciale cu Rusia, între care şi unul nuclear-civil! În contextul noii alianţe strategice nu este greu de crezut că baza de la Incirlik, aflată la doar 100 de km de frontiera cu Syria, este "discutată" cu partenerii ruşi, chiar şi ca AMENINŢARE la adresa SUA!

Acordurile şi alianţele Turciei cu Israelul şi Iranul fac din ţara premierului Yldyrim, Fulgerul, un pivot important în comerţul şi securitatea euro-asiatică!

Criticile responsabililor europeni la adresa politicii lui Erdogan au fost stinse uşor cu ameninţarea "eliberării" milioanelor de refugiaţi dornici de a ajunge în Europa, un continent tot mai slăbit din cauza infantilismului şi incoerenţei, a corupţiei şi lăcomiei liderilor săi.

România a rămas singura entitate din Sudul Continentului, aliat fidel al Statelor Unite şi implicat în executarea hotărîrilor NATO. România NU are relaţii politice şi economice BUNE cu Federaţia Rusă, în ciuda cvasi-monopolurilor industriale pe care ruşii le au la nord de Dunăre în industria aluminiului, în petrol şi în energie! Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ukraina şi Republica Moldova sînt aproape dependente de Moscova, deşi Bulgaria şi Ungaria clamează apartenenţa la NATO şi UE.

MILITAR: Ultimul summit NATO de la Varşovia, care a fost aproape ignorat de opinia publică românească, dar şi de mass-media!, a hotărît cum va arăta noua arhitectură de securitate a Europei în contextul tensiunilor generate de politica rusă. Pilonul de bază al Flancului sudic este Turcia, a doua armată ca mărime în NATO - după US Army! -, şi Baza aeriană de la Incirlik, unde se află echipament nuclear şi 1500 de militari NATO. În timpul puciului eşuat din iulie, baza a rămas fără energie electrică făcînd împosibilă operarea avioanelor de luptă!, şi a fost încercuită de 7000 de poliţişti şi jandarmi turci care l-au arestat pe şeful bazei pentru implicare în tentativa de lovitură de stat! În urmă cu două săptămîni, Baza a fost din nou vizată de forţele turceşti!

Turcia cu Baza Incirlik reprezintă pilonul "0" al apărării NATO pe flancul sudic. În funcţie de acesta se desenează arhitectura de securitate din Grecia, România şi Polonia. Prăbuşirea acestui pilon înseamnă redesenarea fundamentală a întregii construcţii de securitate a NATO în Suda, dar şi la Marea Neagră, ca răspuns la potenţialele ameninţări ale Rusiei la adresa securităţii partenerilor Estici!

Decizia de amuta arme nucleare în Europa ar deregla grav echilibrul de forţe NATO-Rusia de pe Bătrînul Continent.

TEHNIC: Baza de la Incirlik adăposteşte, încă din perioada Războiului Rece, 50 de rachete nucleare tactice, B61, pentru aviaţie, cu o rază scurtă de acţiune de doar 500 km.  Potrivit practicii ce datează din vremea Războiului Rece, scurgeri de informații referitoare la prezența de arme nucleare americane pe sol european nu au fost confirmate niciodată în mod oficial. Cu toate acestea, este de notorietate publică faptul că Belgia, Olanda, Germania și Italia găzduiesc arme nucleare ale SUA.

Pentru depozitarea acestui tip de rachetă este nevoie de silozuri speciale pe care România, ca ţară care a semnat Tratatul de neproliferare nucleară, NU le are! Nici în perioada Războiului Rece ţara noastră NU a găzduit arme nucleare pe teritoriul său. În aceste condiţii, mutarea a 20 de focoase nucleare din Turcia în Europa s-ar putea face sau pe amplasamentul unor vechi silozuri sovietice, în Polonia sau fosta Cehoslovacie, sau prin construirea anterioară a altora noi, ceea ce nu e cazul în România! Operarea acestui tip de rachetă tactică se face cu avioane de luptă care au nevoie de piste de decolare şi aterizare, piste inexistente la Deveselu. Cum inexistentă este şi infrastructura logistică pentru personalul numeros care ar opera o astfel de bază nucleară. Pe de altă parte, deşi Deveselu este singura unitate militară unde Statele Unite au jurisdicţie totală, nu trebuie uitat că ea a fost un subiect de controversă între Washington şi Kremlin prin decizia de a amplasa acolo scutul antirachetă. Rusia a susţinut în repetate rînduri, încă din aprilie!, că Statele Unite ar putea amplasa în baza din judeţul Olt orice fel de armament, lucru negat vehement de americani.

PSY-OPS: Informaţia a fost negată vehement de oficialii de la Bucureşti, în timp ce Pentagonul a transmis un comunicat prin care nici nu confirmă şi nici nu infirmă alegaţia EURACTIV, fapt ce a dat apă la morile pro-ruse. Ştirea, "din două surse independente" de la Bruxelles este o intoxicare clasică şi face parte din arsenalul războiului psihologic şi de informaţii. Întîmplător, sau nu, autorul ştirii, bulgarul Gotev, este şi autorul ştirii cum că Dacian Cioloş VA FI noul prim-ministru al României, fapt confirmat în 14 zile!

Principalul vector purtător de informaţie agresoare al Rusiei în spaţiul european, SPUTNIK, a început să rostogolească ştirea EURACTIV, într-un timp extrem de scurt, ceea ce mă face să mă gîndesc că erau pregătiţi pentru apariţia acesteia în spaţiul public! "SUA mută bombele nucleare din Turcia în coasta Republicii Moldova", "Baza militară de la Deveselu, noi controverse", " Ce s-ar întîmpla dacă ar avea loc o explozie nucleară la Deveselu", "Expert militar rus: NATO planifică să atace Rusia de la Deveselu (AUDIO)", sau "SUA testează opinia publică în cazul mutării armelor nucleare în România" sînt doar cîteva titluri care şi-au făcut loc, ieri, pe portal.

 "Informația cu privire la transferarea armelor nucleare din Turcia în România ar putea reprezenta un test al opiniei publice înaintea luării unei astfel de decizii, care va fi una costisitoare pentru Washington, a declarat joi pentru agenția RIA Novosti fostul director al direcției pentru relații internaționale și acorduri al Ministerului Apărării din Federaţiei Ruse, general-locotenentul Evghenii Bujinski", scrie Sputnik, în timp ce fostul consilier pe probleme de securitate de la Cotroceni, Iulian Fota, afirma aseară, că discuţia privind o posibilă repoziţionare nucleară a fost lansată în spaţiul public în urmă cu două săptămîni, dar nimeni nu a băgat-o în seamă! "Poate fi un test de fidelitate faţă de aliaţii noştri strategici", a spus Fota, la un post de televiziune! În cazul în care informația despre transferul bombelor nucleare se va adeveri, acest pas va demonstra nivelul de degradare la care au ajuns relațiile bilaterale dintre SUA și Turcia.

CONCLUZIE: Ştirea cu privire la demararea procesului de mutare a bombelor nucleare din Turcia în România a apărut pe portalul belgian EuroActiv, care face referire la două surse independente. Aceasta vine la 11 zile de la reportajul Sky News care încerca să demonstreze că România este raiul traficanţilor de arme din Ukraina spre Uniunea Europeană, armele de asalt fiind apreciate în guerilla urbană. Aceste două informaţii strategice se suprapun peste mai multe informaţii tactice, atacuri la instituţiile statului. Efectele sînt devastatoare!

În cazul Sky News, ţintele sînt atît populaţia Marii Britanii, care a votat Brexit-ul - demonstrînd acesteia justeţea votului care a îndepărtat Regatul de o Europă periculoasă şi instabilă, dar şi populaţia României, pusă, din nou la colţ, autorităţile ineficiente şi corupte care nu sînt capabile să gestioneze frontierele (EADS???) şi traficul de arme. Atacul "nuclear" al bulgarului EurActiv vine să confirme "temerile" Rusiei că va fi atacată de la Deveselu, transformarea României în ţintă legitimă şi inducerea unei stări de nelinişte şi neîncredere a populaţiei în viitor şi în acţiunile liderilor politici, dar şi în partenerii strategici, SUA. Creşte gradul de simpatie pentru acţiunile Rusiei în Estul continentului şi vizionînd reacţiile panicarde ale conducătorilor ukrainieni, prinşi într-o eternă, se pare, sarabandă "Petrică şi lupul"!

În ultimii 26 de ani, NICI O SINGURĂ PUBLICAŢIE DE POLITICĂ EXTERNĂ nu a mai avut succes pe piaţa de presă din România, publicul fiind "îndrumat" spre can-canul intern, atît la radio cît şi la televiziune! Asta înseamnă o lipsă a culturii internaţionale dar şi de securitate, cu o MARE VULNERABILITATE informaţională şi informativă la nivelul populaţiei! Deşi România este UN STAT ASEDIAT, NU avem o reacţie coerentă de contracarare a războiului PSY-OPS, deşi specialişti de valoare avem!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu