joi, 26 noiembrie 2009

HAJJ 2009


Astăzi, se urcă Muntele Arafat, al Compasiunii, acolo unde Profetul Mohammed, Slăvit fie în veci numele lui!, a rostit ultima predică!
Sute de mii de credincioşi musulmani au pornit, miercuri, în pelerinaj către Mecca, un ritual anual plasat acum sub semnul supravegherii medicale, din cauza răspîndirii gripei cauzate de virusul AH1N1, relatează AFP, preluată de FRONTLINE-BANAT. În acelaşi timp, au fost luate măsuri de securitate pentru a evita busculadele şi pentru a-i proteja pe pelerini. Serviciile de apărare civilă au anunţat că nu a survenit niciun incident în mulţimea de aproape două milioane de persoane. Pelerinii, în tunici imaculate, au petrecut noaptea în Valea Mina.
Anul 570: în Mecca, s-a născut profetul Islamului, Mohammed. La 40 de ani după naşterea sa, acesta a început să îşi ghideze poporul şi să îl înveţe despre unitatea divinităţii. Potrivit credinţei islamice, prin aceste învăţături profetul a completat o tradiţiei începută de la Adam şi urmaşii lui, inclusiv patriarhul Abraham.
La scurt timp după ce Mohammed şi-a început învăţăturile le-a cerut credincioşilor să renunţe la a mai adula idolii şi să revină la tradiţia lui Abraham, patriarhul evreilor, creştinilor şi acum al musulmanilor. Lovindu-se de respingere şi persecuţii, Mohammed a plecat din Mecca, alături de cîţiva credincioşi, şi a călătorit către Medina, o oază la 320 de kilometri nord de Mecca. Plecarea profetului în anul 622 este momentul de început al calendarului musulman.
Sute de mii de credincioşi musulmani s-au îndreptat miercuri, pe o ploaie puternică, spre valea Mina din apropiere de Mecca, după ce au îndeplinit primul ritual de Hadj, şapte rotiri în jurul sanctuarului cubic Kaaba unde se află o piatră neagră sfântă, sub o înaltă supraveghere medicală pentru evitarea propagării gripei H1N1. Credincioşii se vor duce astăzi pe Muntele Arafat, denumit de asemenea Muntele Compasiunii, moment forte al pelerinajului. Aici, conform religiei islamice, profetul Mahomed şi-a rostit ultima predică.
Pentru buna desfăşurare a hagialîcului, marele pelerinaj, în regiune au fost desfăşuraţi aproape 100.000 de agenţi ai forţelor de ordine, alături de 200.000 de cadre medicale, iar la intrarea în valea Mina au fost plasate camere termice, capabile să-i detecteze pe credincioşii cu temperatură.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu