luni, 22 februarie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 22(160)

AI FOST FOARTE EFECTĂ LA NOUTĂŢI!
Voi scrie ceva care va supăra pe toată lumea, mai ales pe prietenii mei din Republica Moldova: am obosit! Toată agitaţia asta legată de nuanţe, de afirmaţii, de locuri şi momente, de personaje, de mize personale sau regionale, mă lasă rece! La propriu, căci frisoanele provocate de febra căpătată la deschiderea podului de la Lipcani nu m-au lăsat. Singura influenţă directă pe care aceste excrescenţe intelectuale le au asupra mea şi a familiei mele este divizarea: statul meu departe de casă! Dovada: Autorităţile de la Chişinău consideră inacceptabile orice variante de federalizare şi pun la bază respectarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, a menţionat vicepremierul Victor Osipov în cadrul întrevederii cu Stefan Wolff, directorul Centrului pentru managementul crizelor internaţionale şi rezolvarea conflictelor. Profesorul britanic Stefan Wolff s-a aflat în Republica Moldova la invitaţia Misiunii OSCE pentru a prezenta concluziile unei cercetări ştiinţifice despre federalism.
În acelaşi timp, vicepremierul moldovean a declarat, că are un respect aparte faţă de cercetările comparative în domeniul soluţionării conflictelor: „Noi credem că vom rezolva conflictul transnistrean cu multă răbdare, făcînd malul drept al Nistrului atractiv pentru locuitorii de pe malul stîng, odată ce Republica Moldova va avansa pe calea integrării europene, a democraţiei şi prosperităţii", a precizat Vice-premierul.
Stefan Wilff a spus că ştie situaţia Republicii Moldova destul de bine, deoarece anterior a realizat o cercetare referitor la Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia). El consideră drept „un exemplu practic pentru Republica Moldova este modelul aplicat cu succes în Marea Britanie, căci permite păstrarea caracterului unitar al statului şi în acelaşi timp conţine compromisuri bazate pe delegarea de puteri către regiunile autonome".
Păi, nu-i mai bine să analizez afirmaţia făcută de ex-preşedintele comunist al Moldovei Vladimir Voronin? Cînd pe toţi ziariştii acreditaţi la Parlament îi frămînta răspunsul la întrebarea legată de citarea fiului său Oleg la Parchet, sprinţarul bătrînel i-a spus vedetei Pro TV Angela Gonţa: „Aseară ai fost foarte efectă la noutăţi”! Oau, zic! A fost un compliment! Ba, chiar cred că s-a dat la ea, după ce Angela a fost săptămîni bune în fruntea topului celor mai sexy femei din Moldova, întocmit de o revistă de aici. Mi-a trebuit ceva vreme să şi traduc în româneşte ceea ce venerabilul preşedinte a rostit direct în moldoveneşte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu