sâmbătă, 13 februarie 2010

OFENSIVĂ ANTITALIBANĂ


Aproximativ 15 000 de soldaţi ai NATO au declanşat una dintre cele mai mari ofensive împotriva talibanilor din 2001. Alături de 2.500 de soldaţi ai fragilei armate afgane, 12.500 de militari ai NATO, americani, britanici, danezi şi estonieni au declanşat o ofensivă majoră în provincia Helmand, una dintre ultimele zone aflate sub controlul talibanilor. Ofensiva, care are loc în jurul localităţii Marjah, una dintre principalele zone de producere a opiului din provincia Helmand, este prima etapă a unei operaţiuni majore pentru a restabili controlul guvernului afgan asupra regiunii.
Potrivit forţelor americane, operaţiunea Mushtarak este cea mai importantă acţiune împotriva forţelor talibane de cînd preşedintele Barack Obama a anunţat o nouă strategie a trupelor americane în Afganistan. Totodată, operatiunea reprezintă una din ofensivele majore de la debutul intervenţiei americane în Afganistan, în 2001.

Peste o mie din cei aproximativ 80.000 de locuitori ai Marjah au părăsit localitatea înainte de începerea ofensivei pentru a se pune la adăpost. Totuşi, în ultimele zile, insurgenţi intraţi în oraş au împiedicat numeroase alte persoane să se refugieze.
Elicoptere ale NATO au lansat manifeste asupra oraşului şi a zonei înconjurătoare, unde locuiesc în total 125.000 de persoane, pentru a preveni populaţia să rămână în case după lansarea ofensivei.

Postul de radio local difuzează mesaje care avertizează populaţia că ofensiva forţelor americane şi afgane urmăreşte să debaraseze zona de insurgenţi şi că ea nu va face niciun rău civililor. Oficialii afgani vorbeau, în această seară, de 20 de talibani ucişi!

În vara anului 2009, 4.000 de puşcaşi marini americani au organizat o ofensivă surpriză împotriva talibanilor din districtele Garmser şi Nawa, din sudul văii centrale a rîului Helmand. Operaţiunea Khanjar a fost considerată o victorie, cea mai mare parte a insurgenţilor preferînd să fugă decît să lupte împotriva puşcaşilor bine înarmaţi, care ocupaseră poziţii-cheie în regiune.
Districtul Marjah a fost lăsat pentru mai tîrziu, acesta fiind un district agricol fertil, populat de 120.000 de localnici, prima sursă mondială de opiu, controlat de ani de zile de talibani asociaţi traficanţilor de droguri.
Spre deosebire de ofensiva de anul trecut, generalul Larry Nicholson, comandantul forţelor americane în sudul Afganistanului, nu a mai căutat surpriza în operaţiunea Mushtarak. Anunţată de două săptămâni, ofensiva asupra localităţii Marjah a fost pregătită îndelung, fiind mobilizaţi 15.000 de soldaţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu