sâmbătă, 22 mai 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 111(71)SAUR - 1 A CONTRA SAURON


Ieri, Doru s-a întors la Chişinău. Drumurile lui la Iaşi sînt o poveste pe care mi-o amintesc în contextul în care, prin 1988, cînd m-am apucat eu de presă, Fie Iertatul Timotei Jurjica, primul meu redactor şef, ne trimitea, pe începători, la agricultură, "pentru a ne cunoaşte judeţul"! Doru se întoarce de la Iaşi cu tolba plină de poveşti extraordinare şi ador felul lui entuziast de a-mi povesti cum a evoluat cetăţeanul "moldovan" în ultimii 4 ani! Azi, Corneluş îşi botează puiul! Abia aştept să-l aud urlînd în biserică la contactul cu apa! Dumnezeu să-i dea sănătate! Tot azi, e prima zi de viaţă a lui SAUR - 1! De cînd îl aştept! Presa zice că transportatorul amfibiu blindat "SAUR 1", produs la Uzina Automecanica Moreni după standardele NATO, a trecut cu succes de testul de flotabilitate la care a fost supus pe lacul Prundu de lîngă Piteşti. Iată că SAUR se opune micuţului SAURON, cu coasa lui, al PDL, cel tăietor de demnitate militară!

Testarea s-a produs pe unul din lacurile de lîngã Piteşti fiind efectuat astfel şi ultimul test, cel de flotabilitate. În cursul testelor transportorul a atins viteza de 13km/h suficient pentru a putea fi omologat. TAB-ul este un concept sutã la sutã românesc şi îndeplineşte toate standardele NATO. Potrivit oficialilor de la Moreni, transportorul este mult mai performant decît cele din dotarea actualã a armatei, TAB 77, Zimbru şi Piranhia.! Este total computerizat, poate transporta 11 militari şi i se pot instala o gamã largã de sisteme de armament. Uzina de la Moreni intenţioneazã sã-l producã pentru dotarea militarilor români dar şi pentru export.

În loc să forţeze omologarea aestui mamut blindat, Armata românã a fost mai interesatã de transportoarele Piranha produse de elveţienii de la MOWAG şi ASV-ul M1117 Guardian Armored Security Vehicle (ASV), vehiculul M1200 Armored Knight aflat în dotarea US Army, şi un model de Armored Personnel Carrier – APC de lungime mai mare produse de Textron Marine & Land Systems. Într-un comunicat transmis pe 8 aprilie 2010, Textron Marine & Land Systems şi Aerostar Bacãu au anunţat cã vor fabrica la uzina din Bacãu vehicule de securitate blindate (ASV) şi transportoare blindate (APC) destinate înzestrãrii Forţelor Terestre Române, dar şi cã vor moderniza actualele transportoare. De altfel, oficiali din cadrul U.A. Moreni, au declarat cã în ultimii 10 ani, prin efort financiar propriu (!) uzina din Moreni a produs mai multe tipuri de transportoare blindate, dar a lipsit voinţa celor care ar fi trebuit sã se gândeascã la economia româneascã sã le promoveze, ba chiar în multe cazuri au facut tot posibilul pentru a impiedica pe orice cale acest lucru. Am afost cu multe sute de militari români în teatrele de operaţii dijn Iraq şi Afganistan pentru a saluta apariţia în piaţă a acestui vehicol! Sute de infanterişti şi, cred, TOŢI componenţii echipei de PR a MInisterulzui Apărării Naţionale,pot să confirme necesitatea acestui vehicol şi avantajul lui în faţa aliaţilor din NATO!
Ca să se ştie, public şi caracteristici tehnico-tactice ale Transportorului Amfibiu Blindat 8 x 8 SAUR 1(Standard)
Date generale
- tip ………..pe roti,8×8,amfibiu
- carcasa ………..blindata, etansa
- acces echipaj,usi de acces: 2 in spatele transportorului
- trape de acces: 4;sofer,comandant,echipaj
- nivel de protectie(STANAG 4569) ………..nivel 1,nivel 2 – cu blindaj aditional
Dimensiuni
- lungime………..7800 mm
- latime…………..2800 mm
- inaltime………..2200 mm
- ampatament….4400 mm
- ecartament……2460 mm
- garda la sol…….450 mm
Mase
- masa proprie…13000 kg
- masa totala……14000 kg
Echipaj
- 12 membri inclusiv sofer ,comandant ,tragator
Armament
- turela
- tip:RCWS-RO 12,7 mm / 7,62 mm
optional:
- se poate monta orice fel de turela la cererea clientului
Sisteme de protectie
- instalatie de filtroventilatie………….cu rotocompresor si filtru absorbant activ
- instalatie automata de stins incendiu…………lichid de racire ecologic
- sistem de alimentare cu aer a echipajului in timpul tragerilor………….tubulatura si racord cuplare masca
- sistem centralizat de umflare a rotilor din mers
-innstalatie de aer conditionat
Mijloace de comunicatii
- statie radio………….tip Harris 5800
- intercom………….integrat cu statia radio
Aparatura de observare
- comandant : pe timp de zi/noapte………….tip Sagem,model MPS
- sofer : pe timp de zi/noapte………….periscop fix incalzit cu filtru anti-laser si aparatura de vedere pe timp de noapte de tip pasiv
- echipaj………….periscoape fixe, incalzite cu filtru anti-laser
- turela pe timp de zi / noapte………….camera CCD cu display pentru
operator,protejata prin blindaj, telemetru laser / camera termala fara racire
Alte echipamente specifice
- sistem de avertizare la iluminarea laser si radar SAM.
- troliu…………hidraulic
Motor
- tip…………..diesel euro 3
- puterea specifica………….20,3 cp/t
- puterea maxima………….285 cp
- cuplu maxim………………970 nm
- cutie de viteze……………automata
Performante
- Vmax. pe sosea…………..100 km/h
- Vmax. pe apa……………….10 km/h
- trece pante longitudinala max…32 grade
- trece panta transversala max….25 grade
- raza minima de viraj,pe axa unei roti ext…..13200 mm
- trece sant……………………..latime maxima de 2 m
- trece banchete inalte de ………………………0,5 m
- raza de actiune……………700 km
Sistem de mascare
- instalatie lansare grenade fumigene…..corelat cu sistemul de
avertizare la iluminarea laser si radar.

La vremuri de criză, ce ne opreşte să vindem cîteva sute de bucăţi în zonele fierbinţi ale planetei? Împreună, evident, cu mentenanţa acestora! SAUR -1 A, alături de MLI şi avionul Şoim, sînt emblematice pentru armata română, amputată grav de criza politică românească, şi de acel adevărat SAURON al poveştii moderne! Armata, în loc să dea o lovitură de stat luptă pentru prestigiul şi onoarea ei!

Un comentariu:

  1. Dragă Mario, după cum ai văzut şi ţăranul de Mihai T. Ioan s-a făcut bloagăr. Printre avantajele blogăritului esenţial pentru mine este că pot discuta cu prietenii ad-hoc fără să mai îmi fac probleme că trebuie să caut o masă liberă la cafenea.În ceea ce priveşte părerea bună pe care o ai despre tine, cum că spui lucruri trăznite, sunt în total dezacord. Teamă îmi este că ai devenit prea cuminte şi prea serios. Ai îmbătrânit şi tu Mario...
    Demonstrază-mi că mă înşel, că nu am dreptate. Fi trăsnit ca în tinereţe.
    Mi-a drag de tine
    Uica Mihai

    RăspundețiȘtergere