vineri, 19 iunie 2015

E NEVOIE URGENT DE O REVOLTĂ!Una intelectuală, live, adevărată, nu pe internet sau reţele de socializare. Una care să schimbe din rădăcini un system care nu se mai identifică cu noi, trăitorii unui secol al schimbărilor profunde. O revolt antisystem general: politică, economică, social, culturală, morală!
Sociologul Vasile Dâncu, președinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a declarat, joi seară, în cadrul emisunii "Jocuri de Putere", DE LA Realitatea Tv, că cel mai grav aspect al actualei clase politice este "dezinstituționalizarea politicii", în contextul în care "politica a devenit nefuncțională cu actualele partide", care nu mai sînt instituții în sensul sociologic sau politologic al conceptului, ci "au devenit un fel de triburi și găști unde contează altceva decît specializarea și dedicarea". Am rămas perplex! Un fost fruntaş social-democrat spunea franc, ceea ce Europa spune de ani de zile!
La noi, acum, partidele nu mai sînt instituții, nu sînt organizații în sensul sociologic sau politologic al conceptului, care au reguli, care au un statut pe care să îl respecte, care au principii și valori și care au un scop, un proiect spcial”, spunea Vasile Dâncu, exponentul “grupului de la Cluj”, în dialog cu Rareş Bogdan. Şi continua: "Nemairespectînd aceste lucruri, partidele nu mai pot furniza educație, nu mai au resurse umane nu mai au școli. Ce cadre pregătim? Ce oameni aducem în politică? Pe ce criterii? Ne aducem în politică prietenii, partenerii de afaceri, secretarele? Eu cunosc cinci sau șapte exemple de foști șoferi ai unor președinți de județ sau ai unor primari sau parlamentari care au ajuns în locul lor în foarte scurt timp. Această dinamică a șoferului care ia locul șefului demonstrează o lipsă de instituții, demonstrează că partidele nu sînt instituții, că au devenit un fel de triburi și găști unde contează altceva decît specializarea și dedicarea. Nu mai avem cuvîntul viitor în programele politice, nu mai avem energia pe care să ți-o dea politicienii pentru viitor. Am ajuns la aceste momente în care cred că politica a devenit nefuncțională cu actualele partide, instituții legate de politică", a mai spus Vasile Dâncu.
Multe instituţii publice au devenit fiefuri de partid, sau au fost cucerite de “alpinişti sexuali” care au trecut, sau nu, pe la Armando!
Fenomenul de revoltă se manifestă puternic, în ultimii ani, în Europa. Eu l-am văzut în Piaţa Catalunia, din Barcelona, şi în Centrul Madridului, deşi startul l-am dat tot noi, românii, la “kilometrul 0” al democraţiei dîmboviţene, în Piaţa Universităţii, unde în iunie 1990 am fost prezent alături de Emil Hurezeanu şi un extraordinar journalist de la revista clujeană studenţească NU!  Ca şi cei din Bucureşti, studenţii clujeni erau profund antisistem!
În acel răstimp, hydra putreziciunii sistemului de astăzi dădea bacalaureatul, de la seral, sperînd să obţină un 5 la limba maternă! De aceea sîntem unde sîntem!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu