marți, 16 iunie 2015

RADIOUL MILITAR LA 75 DE ANIDespre ei, pot să scriu că-mi sînt prieteni. Vocile lor îţi fac bine, atunci, cînd eşti departe de casă. Le simţi ca pe nişte ancore în eter! Acolo, departe, de unde vin ele, este... acasă!
Printr-un acord între Marele Stat Major al Armatei şi Societatea Română de Radiodifuziune s-a hotărît difuzarea emisiunii Ora Ostaşului, a cărei premieră pe postul naţional de radio a avut loc la 16 iunie 1940. Din 1944 emisiunea şi-a schimbat denumirea în Ora Armatei. De-a lungul celor 75 de ani de emisie neîntreruptă emisiunea armatei a mai fost intitulată Emisiune pentru militari, În Slujba Patriei şi Pentru Patrie, din 1969 până în 1989.
Din 1990 emisiunea şi-a reluat numele de Ora Armatei şi a promovat permanent modernizarea armatei şi apărarea demnităţii şi onoarei ostăşeşti. Pînă în 2004, anul aderării României la NATO, Ora Armatei a participat intens la campania pro-NATO. Concomitent, jurnaliştii Radio România au acţionat şi în teatrele de operaţii din Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Afghanistan şi Iraq, realizînd prin materialele lor publicistice o imagine corectă şi necesară a profesionalismului şi spiritului de sacrificiu al militarilor români.
Au trecut prin această redacţie, sau au colaborat, profesionişti de excepţie, printre alţii, col. Răduţ Bâlbâie, Comandor Bogdan Silviu Răducan, Locotenent-colonel Cristian Dumitraşcu, Bogdan Rădulescu, Comandor Alexandru Leaua sau regretatul Septimiu Roman.
În 2008 Ora Armatei se transformă în Jurnalul Armatei, iar în 2012, denumirea se schimbă în Jurnal Militar. Aceiaşi realizatori produc şi alte emisiuni săptămânale: Veşti de acasă la Radio România Internaţional, Feciori la oaste la Antena Satelor, Armata la raport la Radio România Reşiţa.
La Mulţi Ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu