marți, 9 iunie 2015

ŢARA MEDIOCRILOR PARVENIŢIChinezul ar spune că trăim vremuri interesante. Eu aş ruga să observăm evoluţia liderilor din 1990 încoace, pentru a nu cădea în uimire gratuită!
După iarna lui 1989, puterea a fost preluată de reprezentanţii “poporului”. Cei mai mulţi absolvenţi de facultăţi şi institute, majoritatea prestigioase: hidro-energeticieni, cum a fost cazul lui Ion Iliescu, ingineri cu studii la Touluse, ca Petre Roman, economişti hîrşiţi prin negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, precum Văcăroiu, sau cu doctorate la Roma, ca Păunescu – chiar membru al Clubului de la Roma! -. Mulţi dintre ei, deşi competenţele profesionale erau peste medie, locuiau şi trăiau destul de modest, după standardele actuale: fără vile de mii de metri pătraţi, fără iahturi, elicopter, bolizi de lux, vacanţe exotice etc. Mulţi dintre ei au făcut avere sau au condus instituţii publice importante şi au urcat, treptat, scara parvenirii, hulită de electorat.
Din adîncul maselor de cetăţeni se auzea, de ani de zile, speranţa unei tinere generaţii de politicieni şi lideri. Din păcate, aceşti “corifei ai democraţiei româneşti” s-au înconjurat doar de yes-mani, de ţucalari mînaţi doar de dorinţa de a devein, peste noapte, buricul Ferentariului. Fără apetit spre cunoaştere, seralişti cu 5 la examenul de Bacalaureat, fără vreo educaţie specială, cu studiii academice “exersate” în amfiteatrele sălilor de billiard şi doctorate de CV, dar cu acces uşor la resurse şi influenţă, aceştia şi-au cumpărat diplome, posturi şi, evident, prestigiu social! Aşa s-au născut Monica Columbeanu, Elena Udrea, EBA, sau alte toante care au făcut deliciul presei. Aceştia sînt parveniţii noii generaţii, cu şcoala vieţii şi care încearcă un transfer de personalitate, credibilitate şi prestigiu de la instituţiile în fruntea cărora au fost proţăpiţi transpartinic, de la liberalul Armando la pesedistul găozar!
Cunosc, din păcate, cel puţin un manager de instituţie publică cu acest portret, cel puţin un preşedinte declarat incompatibil de ANI dar rămas pe bucile-i nesimţite, cel puţin un deputat doctor în ştiinţe militare care habar nu are despre poveste, cel puţin un DJ-I de comună care dă lecţii unor doctori pe bune!, cel puţin un plagiator, un falsificator, un evazionist, un… parvenit!
În naivitatea mea, le-aş transmite să le fie ruşine, însă aceste creature nu cunosc ruşinea!
Premierul român, după ce a fost acuzat de plagitul lucrării sale de doctorat, astăzi este acuzat de fals în înscrisuri oficiale, evaziune fiscal şi traffic de influenţă! Fostul premier al Moldovei, al doilea stat românesc, a fost bişniţar de televizoare color şi traficatnt de ţigări de contraband. Actualul premier, Gaburici, este acuzat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat şi diploma universitară!
Despre ce vorbim? Trăim într-un spaţiu al mediocrilor parveniţi, un spaţiu devorat de vulturii din afară, fără grijă, pentru că incompetenţa liderilor este sinonimă cu sinuciderea asistată! Şi, ştiţi ce e mai grav? Că în jurul parveniţilor de azi, cresc parveniţii de mîine, ţucalarii preocupaţi exclusiv de binele celui ce dispune!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu